Gyászhír  ( 2019-03-20 )

Fájó szívvel közöljük, hogy Szakály Áron, okl. olajmérnök, életének 77. évében, 2019. március hó 12-én Balatonalmádiban elhunyt. Temetése 2019. március hó 20-án volt a Balatonalmádi, Pinkóczi úti temetőben.

Nyugodjék békében, emlékét megőrizzük.

 
Terepi észlelőt keresünk  ( 2019-02-12 )

Cégünk terepi észlelőt keres hosszútávú munkavégzésre. Feladatok: a kutak és fúrások vizsgálata, a vizsgálatokhoz szükséges eszközök kezelése, üzemeltetése, mozgatása, karbantartása az ország területén. Elvárt képesítések/készségek: minimum érettségi, esetleg földtudományi BSC, gépkocsivezetési gyakorlat (B kategória), önálló munkavégzési és stressztűrő képesség. Amit kínálunk: teljesítményösztönző jövedelem, szakmai továbbképzés.

 
Előadás és konzultáció az NMR mérésről  ( 2018-05-22 )

2018. május 22-én a Geo-Log meghívására a QTEC ausztrál cég képviselői, Dr Tim Hopper és Ryan Gee jártak cégünknél. A QTEC cég készíti a világon létező 2-3 gyártó közül a legfejlettebb slimline (kis átmérőjű) NMR (nukleáris mágneses rezonancia) szondát. A cég résztulajdonosa és fejlesztője Tim, az európai forgalmazó pedig Ryan. A bemutatkozás után ismertettük a kollégáknak a BAF projektet, valamint a 2017-ben mért NMR mérést, amely - az olajipari méréseket leszámítva - Magyarországon újdonság volt. Tim értékes tanácsokat adott a kiértékeléssel kapcsolatban, ezt követően pedig a további együttműködés lehetőségeit tárgyaltuk.

Délután az MBFSZ (Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat) könyvtárszobájában az MGE (Magyar Geofizikusok Egyesülete) szervezésében Tim Hopper tartott előadást az NMR módszertanáról, valamint esettanulmányokon keresztül mutatta be a módszerben rejlő lehetőségeket. Elmondása szerint Ausztráliában már nem csak az olajiparban, hanem a vízkutató fúrásokban is bevett gyakorlat az NMR mérés. (Lehet, hogy hamarosan nálunk is elterjed?)

A módszer nagy előnye, hogy a mérésből közvetlenül számítható a kőzetben levő totál porozitás, valamint a szabad és kötött vizek részaránya, ezen paraméterek ismeretében pedig megadható a hidrogeológia szempontjából az egyik legfontosabb paraméter, a permeabilitás. A számos további lehetőség közül kiemeljük a geotechnikában fontos szemcseméret-eloszlás számítását. Az NMR mérés további előnye, hogy az érzékeny tartomány a szondához képest egy fix átmérőjű hengerpalást mentén található, így fúrólyuk- és iszaphatás korrekciót nem kell alkalmazni a mérésen. Az előadás után a vendégeknek bemutattuk az Eötvös emlékszobát, ahol megcsodálhatták a világhírű tudósunk által kifejlesztett műszereket.