Kútkamerázás: színes, billenő- és forgófejes kamerával

A videokamera feje szabadon körbe forgatható az óramutató járásával megegyező és ellenkező irányban, ezenkívül billenthető is, a függőlegesen lefelé, illetve az oldalra néző helyzetek között. A kamera saját fényforrással rendelkezik, egyrészt a fejjel együttmozgó fotódiódákkal, másrészt külön felszerelhető izzólámpákkal. A megfelelő minőségű felvétel érdekében a kamerát központosító rugók tartják a cső vagy a fúrólyuk közepén.

A kútkamera előnyösen alkalmazható az új kutak üzembe helyezése előtti ellenőrző vizsgálatra, üzemelő vagy üzemen kívül helyezett kutak állapotfelmérésére.

A kamerás vizsgálat közvetlen információt szolgáltat a kútszerkezet látható elemeinek állapotáról (szűrő, tömszelence, csőfal). A mérések alapján olyan részletekre derül fény, melyek más módon nem, vagy csak közvetve ismerhetők meg. Például kivitelezési hibák (rosszul összekapcsolt kútszerkezeti elemek, cement befolyás, fúróiszap a kút alján és a szűrőben, stb.), sérülések (törések, repedések), beesett tárgyak (szivattyú, fúrószerszám, villáskulcsok, stb.).

A felvételek minőségét alapvetően meghatározza a víz tisztasága. Még új kutakban sem mindig áttetszően tiszta a víz, üzemen kívüli vagy homokoló kutakban pedig általában közepes vagy gyenge a láthatóság. Ugyanakkor még a gyengébb minőségű felvételek is gyakran elég jók ahhoz, hogy segítségükkel a kút állapota vagy a beesett tárgy helyzete meghatározható legyen.

Kútkamera központosító rugókkal felszerelve