Mélyfúrás-geofizika

A vízkutatás a Geo-Log Kft. egyik fő tevékenysége, évente több száz új és régi vízkutat vizsgálunk itthon és a környező országokban. Cégünk a Coca-Cola partnere a Közép- és Dél-Európai területen Litvániától Ciprusig. Méréseket végzünk vízműkutakban, ipari- és öntözővíz kutakban, állattenyésztéshez kapcsolódó kutakban, hőszivattyús termelő- és visszasajtoló kutakban, családi házak öntöző kútjaiban, továbbá megfigyelő és kármentesítő kutakban is.

A létesülő kutakban a nyitott kútszelvényezés célja, hogy fúrás közben, a szűrőzés megkezdése előtt geofizikai mérésekkel meghatározzuk és kijelöljük a víztároló, jó porozitású és áteresztő képességű szakaszokat, ahova a kútkiképzés során a szűrők kerülnek.

Számos mérési módszer áll rendelkezésünkre és minden esetben az adott földtani rétegsornak legmegfelelőbb mérési programot állítjuk össze:

  • Homokos-agyagos rétegsorban 6 geofizikai paraméter mérését javasoljuk a vízadó homokrétegek azonosítására: SP, két szondahosszas elektromos, természetes gamma, lyukátmérő és hőmérséklet mérés, amelyeket két kombinált szondával mérünk.

  • Bonyolult földtani rétegsor esetében célszerű legalább egy további porozitás követő mérés elvégzése: akusztikus, sűrűség vagy neutronporozitás, amelyeket kompenzált és kalibrált eszközökkel mérünk.

A mérések előértékelését, a vízadó rétegek gyors kijelölését, már a nagy tapasztalattal rendelkező terepi csoport a helyszínen elvégzi. A teljes, részletes mérés feldolgozást és értelmezést geofizikusok végzik a központban, akik a mérés során, ha szükség van rá, on-line kapcsolatban állnak a terepi szelvényező csoporttal.

Szűrőhelykijelölés geofizikai mérések alapján

Kútvizsgálat

A kútvizsgálat során első lépésben meghatározzuk a kút szerkezetét (járható talp, szűrőhely(ek), csövezet mélysége, átmérője, állapota).

A csövezett szakaszokban ajánlott a cementezés minőségének vizsgálata, amelyet az akusztikus hullámkép mérésével végzünk (CBL mérés). A cementkötés minőségének megállapítása fontos, mivel csak megfelelő kivitelezéssel kerülhető el a gyűrűs térben a nem tervezett beáramlások, szennyezések továbbjutása.

Kútvizsgálat során a második lépésben a dinamikus (termeltetés melletti) méréseket végezzük el. Az alapparaméterek (hőmérséklet, áramlási profil, folyadék átláthatóság, folyadék ellenállás, vízszint, kapacitás, visszatöltődés) segítségével határozzuk meg a víz beáramlási helyeket, a szűrők hatékonyságát, és a kút dinamikus paramétereit.

A vizsgálatok elvégzéséhez a Geo-Log Kft. minden szükséges műszerrel és szondával rendelkezik, és minden esetben a megrendelő által kért, illetve a vizsgálat céljának megfelelő méréssorozatot végezzük el. A vizsgálatok után a kiértékelt mérések alapján szakértői jelentést készítünk a kút állapotáról, további hasznosításáról.

A kút folyadékok és gázok minőségének vizsgálatához akkreditált felszíni, illetve mélységi mintákat veszünk, gázt szeparálunk, amelyet akkreditált partner laboratóriumban vizsgáltatunk meg.

  • új kutak befejező kútvizsgálata: kútszerkezet ellenőrzés, dinamikus mérések, akkreditált víz- és gázmintavételek

Két szűrős acélcsöves kút vizsgálata

Két szűrős PVC csöves kút vizsgálata

  • üzemelő kutak időszakos felülvizsgálata, kút hibák felderítése, vízszint-, és vízhozam csökkenés, homokolás, vízminőség romlás;

A szűrő alatti vakcső nincs kitisztítva

A kutak kapacitásvizsgálata szükséges a folyamatos üzemi termelés meghatározásához. Ezt a vizsgálatot több kúthozam mellet mért ...

A hosszú mérésekhez a kútba telepített mérőeszközöket használunk, amelyek akár heteken keresztül percenkét is regisztrálnak nyomás és hőmérséklet adatokat.

Háromlépcsős kapacitásmérés

Visszatöltődés-mérés Leveloggerrel

Kapacitás-visszatöltődés-mérés teljes folyamata Leveloggerrel rögzítve

Kútkamerázás

A kútkamerás vizsgálatokat a Magyarországon egyedülálló, 90°-ban dönthető és 360 °-ban körbe forgatható színes videokamerával végezzük. A kamerával maximálisan 950 m-ig, vagy 60℃-ig végzünk méréseket.

A video kamerás vizsgálatoknál a teljes felvételt átadjuk digitálisan és egy írásos összefoglalót készítünk a kút kritikus helyeiről.

Egy szivattyú-darab akadályt képez a kútban

Sérült csőkötés, amin keresztül víz áramlik a kútba

Kútjavítás

A Geo-Log Kft. egyedi technológiával végzi kutak csövezetén lévő hibák, pl. lyukak, repedések vagy menetek rossz záródásának a javítását. A 40-50 cm hosszú szilikontömítésű acél mandzsettát a mérőkábelünk segítségével építjük be a hibás helyre. A javítás kivitelezését és eredményességét videokamerás felvétellel és vízszint méréssel ellenőrizzük.

A mandzsettás javítás egy hengerített acéllemez segítségével a lyuk falához szorított szilikon hengerrel történik. A javítható belső csőátmérők 150–500 mm közöttiek lehetnek, a mandzsetták magassága 400–500 mm. A beszerelés felfújható beépítő pakkerrel történik, amit a szokásos acélpáncél kábel segítségével építünk be a javítandó helyre.

A módszer sikeresen alkalmazható a kút béléscsövén (acél vagy PVC) keletkezett apró sérülések (lyuk, csőkötéshiba) javításához. Egy kútban több hiba is javítható, ha egy hiba nem hosszabb 10-30 cm-nél, alulról felfelé, a pakkerek közvetlenül egymás fölé is építhetők.

Mandzsetta a sérülés helyén

Felkészülés a hidegvizes kút vizsgálatára

Felállás a hidegvizes kút méréshez

Hidegvizes kútvizsgálat a mérőkocsiból nézve