Kútjavítás szilikonbetétes acél mandzsettával

A mandzsettás kútjavítás egy hengerített acéllemez segítségével a lyuk falához szorított szilikon hengerrel történik. A javítható belső csőátmérők 150–800 mm közöttiek lehetnek, a mandzsetták magassága 400–500 mm. A beszerelés felfújható beépítő pakkerrel történik, amit a szokásos acélpáncél kábel segítségével építünk be a javítandó helyre.

A módszer sikeresen alkalmazható a kút béléscsövén (acél vagy PVC) keletkezett apró sérülések (lyuk, csőkötéshiba) javításához. Egy kútban több hiba is javítható alulról felfelé, a pakkerek közvetlenül egymás mellé is beépíthetőek, ha a hiba hosszabb 10-30 cm-nél.

A javítást meg kell előzze egy kútszerkezet-ellenőrzés, folytonossági hiba észlelése esetén egy videokamerás vizsgálat is, a hiba pontos behatárolásához.

A javítási művelet gyors, mindössze 1-3 órát vesz igénybe a hibahely mélységétől függően. A javítás pontos kamerás mélységbehatárolással indul, majd a hibás szakasz befedése után ellenőrző kamerázás vizsgálattal zárul, a javítás sikerességének ellenőrzése céljából.

A javítás gyakorlati ellenőrzése a kút üzemeltetése során történik: megszűnik a homokolás, megváltozik (javul) a vízminőség, megváltozik a termelvény hőmérséklete, kissé csökken a hozam, illetve nő az üzemi vízszint (megszűnik a fals vízbeáramlás)!

Nagyon elöregedett csövezetnél, túl sok tényleges csőfolytonossági hiánynál ez a módszer nem ajánlott. Ilyenkor a betétcsövezés/szűrőzés az egyedüli javítási módszer, abban az esetben, ha az átmérőviszonyok ezt megengedik.